Playlista: Wszystko to, co jemy
Przemysłowa produkcja żywności to jeden z filarów współczesnej gospodarki, który umożliwia wyżywienie miliardów ludzi na całym świecie. Dzięki zaawansowanym technologiom, zautomatyzowanym procesom i masowej skali produkcji możliwe stało się wytwarzanie żywności w sposób szybki i relatywnie tani. Jednak ten model produkcji budzi również wiele pytań i kontrowersji ze względu na wpływ na środowisko naturalne, jakość produktów spożywczych i zdrowie konsumentów. Czy intensywne rolnictwo i masowe hodowle zwierząt są zrównoważone w dłuższej perspektywie? Jakie alternatywy mogą istnieć dla przyszłości zrównoważonego żywienia?
Raport z przyszłości
Czy naukowcom uda się stworzyć jedzenie etyczne – które nie jest źródłem cierpienia zwierząt, ludzkich dramatów i pogłębiającego się kryzysu klimatycznego? A równocześnie na tyle tanie, by mogło rozwiązać problem głodu powiększającej się populacji? I co na to gigantyczne korporacje spożywcze?
Raport – sezon nieogórkowy
Był kiedyś kraj, którego największą siłą była izolacja. Izolacji zawdzięcza wybicie się na niepodległość. W izolacji realizował śmiałe pomysły. Gospodarczo, politycznie i społecznie był wielką antytezą kolonializmu. Był… Ten kraj to Paragwaj. Pisze o nim w swojej książce „Sprzedani, reportaże z Peryferii” nasz gość Wojciech Ganczarek.
Raport o stanie świata
Protesty rolnicze w Indiach. Dlaczego kraj, który znajduje się w czołówce producentów żywności na świecie, nie potrafi zapewnić godnego życia ponad połowie ludności, bo tyle utrzymuje się w Indiach z rolnictwa? I czym te protesty różnią się od wystąpień rolników w Polsce i innych krajach europejskich?
UE chce wspierać niewielkie przedsiębiorstwa kosztem molochów
Znikają małe gospodarstwa w całej Europie, w ich miejsce powstają firmy produkujące żywność. Czy w krajach Unii, w tym w Polsce, już niedługo może zabraknąć tradycyjnych rolników? I najważniejsze pytanie, które dotyczy nas wszystkich: co jemy dziś i co będziemy jeść w niedalekiej przyszłości?
Jak uprawa jagód acai zmienia gospodarkę Amazonii?
W Brazylii jest ponad 150 tysięcy zbieraczy jagód acai. Biznes jest wart miliard dolarów, a popularność tych owoców, które ponoć gwarantują zdrowie i piękno wciąż rośnie. Ponad 90 procent zbiorów pochodzi z Ameryki Południowej – kontynentu kojarzonego z uprawami niszczącymi środowisko. Z jagodami acai jest inaczej.