Obraz z mikroskopu skaningowego, pokazujący komórkę drożdży syn6.5 o genomie w około 31% syntetycznym fot. Cell/Zhao et al. /Materiały prasowe
11 listopada 2023

O syntetycznych drożdżach

Autor: Tomasz Rożek
Zamknij

Tomasz Rożek

Z wykształcenia fizyk, z zawodu dziennikarz naukowy. Autor pop-naukowego vbloga „Nauka.To lubię”. U nas występuje pod szyldem 3R, czyli „Rożek u Rosiaka w Raporcie”.

Nauka. To lubię” na Facebooku

„Tomasz Rożek” na Facebooku

Kontakt: tomasz.rozek@raportostanieswiata.pl

Kooperatywa naukowa z kilku krajów wyprodukowała drożdże, w których połowa materiału genetycznego jest syntetyczna. Do czego to potrzebne?

Posłuchaj

Posłuchaj również

5 lipca 2025

Świnia Napoleon

5 lipca 2025

Rocznica ludobójstwa w Srebrenicy

28 czerwca 2025

Droga Salvatora Mundi do Rijadu

-10
+10
00:00
/
00:00