Raport z przyszłości
O czym rozmawiamy w tym wydaniu
Czy sztuczne mięso ochroni nas przed katastrofą klimatyczną?
Naukowcy i startupy z całego świata pracują nad formułą pozwalającą masowo produkować syntetyczne mięso, czyli mięso hodowane w laboratorium. Takie jedzenie zostało już dopuszczone do sprzedaży w Singapurze, a kolejne firmy i państwa prowadzą nad tym prace.
Czy naukowcy stworzą jedzenie przyszłości? Jedzenie etyczne, które nie jest źródłem cierpienia zwierząt, ludzkich dramatów i przyczyną pogłębiającego się kryzysu klimatycznego? Na tyle tanie, że zaspokoi problem głodu powiększającej się populacji?
Czy technologia sztucznego mięsa opracowywana w Dolinie Krzemowej ma solidne podstawy naukowe? I czy rzeczywiście chcemy, żeby nasze jedzenie było produkowane i było własnością tych samych globalnych korporacji które kontrolują jak gromadzimy i udostępniamy informacje?
W odcinku występują:
- Rick Dove: amerykański aktywista walczący z przemysłową hodowlą świń
- Stefano Liberti: włoski dziennikarz, autor książki „Władcy Jedzenia”
- Carolyn Steel: brytyjska pisarka, autorka książki „Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat”
- Profesor Ricardo San Martin z Uniwersytety Berkley w Kalifornii, szef centrum badań nad alternatywnym mięsem na tej uczelni
- Nicolette Hahn Niman – prawniczka, ranczerka, autorka książki „Defending Beef”
- dr Stanisław Łoboziak, pierwszy polski twórca sztucznego mięsa, biolog molekularny i szef laboratorium biologicznego w Centrum Nauki Kopernik
Autorka: Agata Kasprolewicz
Współpraca: Mateusz Kacperski
Realizacja: Kris Wawrzak, studio „Efektura”
Występują
Agata Kasprolewicz
Wydawca Raportu o stanie świata – najważniejsza osoba w Redakcji Raportu!
Autorka Raportu o książkach i Raportu z przyszłości.